luni, 2 noiembrie 2009

Noua adresa a blogului

Salut,

Noua adresa a blogului este www.adriannicolae.ro 

Va astept cu placere!
Adrian

duminică, 1 noiembrie 2009

Fotografia mea preferata de saptamana trecuta



Detalii: Canon EOS450D, EF50mm f1,8II, f2,4, ISO400


vineri, 30 octombrie 2009

Un nou rasarit

A te trezi de dimineata are niste avantaje certe. Unul dintre ele este ca ai timp sa vezi rasaritul.
Un lucru care ni se pare banal, mult prea matinal ca sa merite sa te trezesti pentru asta in mod obisnuit, dar cand esti fortat sa faci asta, realizezi la ce act minunat de magie participi.
In mod sigur ar trebui sa facem asta mai des: sa privim cum se naste o noua zi si sa admiram modul in care noaptea se asterne peste tot tocmai ca sa permita soarelui sa rasara a doua zi mai maret.



joi, 22 octombrie 2009

Centrul vechi




Primul proiect pe care l-am inceput se refera la Centrul Vechi. O locatie istorica, reprezentativa pentru Bucuresti. O sa mai adaug fotografii in curand. Sper sa va placa.
PS. Multumiri lui Leo pentru idei si suport!






marți, 20 octombrie 2009

Proiecte noi

A venit toamna si vremea este numai buna de facut copii, dar pentru ca deja am rezolvat acest lucru si pentru ca a trecut ceva timp de cand nu m-am mai ocupat de un proiect facut doar pentru suflet, am hotarat sa ma apuc de treaba.
Ce inseamna asta? Mi-am ales 5 teme si de maine ma apuc sa lucrez. Pana la sfarsitul anului o sa le finalizez si o sa le postez.
Primul proiect sper sa fie gata repede pentru ca deja m-am gandit foarte serios la el.
Abia astept comentariile voastre.

Tot inainte! (asa cum spune un coleg de al meu:) )

luni, 12 octombrie 2009

Alexandra si Cristi - 19.09.2009










Acum cateva saptamani am participat la o nunta deosebita. Din pacate am fost foarte prins si nu am reusit sa pun poze pe blog, dar promit ca imi fac timp in seara asta.
O sa vedeti ca merita!

EDITAT:
Asa cum am promis, adaug poze. Destul de multe pentru ca eu chiar cred ca merita. Cei doi miri sunt doua persoane minunate si lucrul asta se vede in fotografii.


marți, 15 septembrie 2009

Sedinta foto gratuita

M-am tot gandit si am ajuns la concluzia ca as vrea sa ofer o sedinta foto gratuita unui cuplu.
Indiferent ca vorbim de logodna, ziua nuntii, o zi oarecare din viata lor...
Cine se inscrie?

Multumesc!
Adrian

miercuri, 2 septembrie 2009

Sedinta foto

M-am hotarat sa scriu despre un subiect foarte important din workflow-ul unui fotograf profesionist pe marginea caruia am discutii foarte variate cu viitorii miri, dar si cu Liviu Faur, finul meu si un fotograf de exceptie.

La baza lucrurile stau in felul urmator: mirii au cele mai mari asteptari de la aceasta sedinta foto. Isi doresc, asa cum este si normal, sa obtina cele mai frumoase / creative / profesioniste fotografii de pe parcursul intregului eveniment in cadrul acestei sedinte.

De obicei asa se si intampla, pentru ca atunci fotograful are timp sa isi foloseasca toata creativitatea si experienta.

Sau ce putin asa ar trebui sa se intample....
In mod normal lucrurile se intampla putin altfel. De cele mai multe ori lucrurile se precipita si au loc intarzieri: la cununia civila nasii ajung cateva minute mai tarziu si se grabesc sa se schimbe pentru ca urmeaza cununia religioasa si vor sa apara in cea mai buna ipostaza. Toata lumea vrea sa faca fotografii si sedinta formala se prelungeste destul de mult.

Mireasa si mirele fug sa se schimbe pentru a fi siguri ca ajung la timp la biserica. Emotiile ii napadesc si nu stiu in ce directie sa se mai imparta. Parintii si nasii insista sa nu lase invitatii singuri prea mult timp si asa apare dorinta de a termina cat mai repede cu sedinta foto.

Acest lucru duce bineinteles la pozitii mai putin naturale, la lucruri facute pe graba, etc.

Aici vroiam sa ajung!

Ca lucrurile sa iasa bine, fotograful ar trebui sa stie locatia in care va avea loc sedinta foto din timp. Sa stie daca vor participa si nasii sau nu.

De asemenea este important ca acesta sa aiba pregatite o serie de idei pe care sa le puna in practica la fata locului, dar nu foarte multe pentru a nu formaliza si acest moment la maximum.

Cat timp este necesar? As spune ca o ora este minimul de bun simt. Doua ore ar fi un lucru foarte bun, iar daca am avea la dispozitie 3 ore deja ar fi ideal.

Despre locatie am vorbit intr-un post anterior (il gasiti aici).

Ca si in fotografia de portret, este important ca fotograful sa isi cunoasca subiectii. Sa incerce sa inteleaga ca ce le-ar placea sa faca sau sa vada in fotografii. Este important ca fotografiile tale sa placa celor care le-au comandat. Aici sunt de acord cu Liviu ca fotografia este la fel ca muzica: se poate ca ceea ce cineva considera a fi un hit, altcineva sa considere ca este o mare porcarie, asa ca este foarte important sa intelegi cui te adresezi.

La o analiza atenta este destul de simplu de explicat de ce fotografii foarte scumpi fac fotografii foarte bune in timpul sedintelor foto: cu cat dai mai multi bani pe un serviciu sau pe un produs, ai tendinta sa ii acorzi mai multa atentie si timp. In mod cert fotografii foarte scumpi sunt si foarte buni si au cel mai performant echipament, dar si ingredientul enuntat mai sus face o foarte mare diferenta.

Daca nu va permiteti un fotograf foarte scump care va cere cateva mii de euro pe un astfel de eveniment, atunci acordati mai multa atentia acestor mici detalii pentru ca va poate ajuta sa obtineti un rezultat extraordinar.

Multumesc!

joi, 20 august 2009

Veronica si Mihai 15.08.2009









Sambata trecuta am fost la Plopeni PH pentru a fi alaturi de Veronica si Mihai in cea mai frumoasa zi a vietii lor. Mai sus sunt cateva fotografii.

joi, 13 august 2009

De ce un fotograf profesionist..(partea 2)


Dupa cum vedeti sunt destul de multe probleme care apar in cadrul unui astfel de eveniment si din pacate acestea sunt imposibil de adresat cu un aparat obisnuit.

Cum alegeti fotograful, este o intrebare care trebuie sa tina cont de mai multi factori: stilul de fotografie, bugetul acordat, echipamentul principal si cel de back-up, portofoliul prezentat, experienta fotografului, disponibilitatea acestuia si nu in ultimul rand chimia dintre client si fotograf.

Mai sus am tratat stilul de fotografie, echipamentul necesar si problemele ridicate. Eu as recomanda sa faceti cel putin o intalnire cu persoana respectiva si sa incercati sa vedeti o nunta completa si sa urmariti logica evenimentului si impresia pe care o lasa acel portofoliu. Daca impresia este una profesionista, atunci in 99% din cazuri fotograful chiar stie sa isi faca treaba (exceptia o face doar daca va arata poze care nu sunt facute de el). Ar fi foarte bine sa vedeti si camera foto principala. Daca este un DSLR (o camera care isi poate schimba obiectivele in functie de necesitati) atunci ar trebui sa fie ok.

Cea mai importanta este senzatia personala pe care o simtiti cand esti fata in fata cu omul respectiv. Daca nu exista o conexiune intre voi, atunci puteti sa o lasati balta. In mod sigur omul isi va face treaba cu totala detasare, asa cum s-ar duce la serviciu, si rezultatul nu va fi chiar cel mai bun posibil.

Un alt lucru important de intrebat ar fi daca persoana respectiva va veni personal sa faca pozele la nunta sau va trimite un „asistent”. Sunt multi care fac din fotografie un business de volum. Cu cat mai multe nunti cu atat mai bine. Calitatea este lasata pe locul doi.

De asemenea ar fi foarte bine sa intrebati de la inceput cand vine fotograful la eveniment si cand pleaca, daca are nevoie de transport si daca acesta este inclus in pret.

Mai nou am auzit un lucru foarte tare: mirii au platit si luminile suplimentare folosite la biserica respectiv restaurant. Acest lucru mi se pare de neconceput. Tu platesti un om sa faca un serviciu in niste conditii date. Personal consider ca este de datoria fotografului sa se asigure ca poate presta serviciul pentru care a fost platit indiferent de situatiile intalnite.

Din acest motiv (nu vreau sa fiu prins nepregatit) vizitez impreuna cu mirii locatiile si imi aleg echipamentul in asa fel incat sa nu am probleme.

Majoritatea fotografilor ofera un pachet care include pe langa serviciul in sine si servicii aditionale: printuri, albume foto, etc. Aici as zice ca e bine sa nu pierdeti din vedere ca nu este neaparat important numarul de printuri livrate sau de pozitii fotografiate ci calitatea lor.

Am primit tot felul de intrabari de genul: fotograful x mi-a promis ca imi livreaza 800 / 1000 de pozitii, tu de ce nu imi faci atatea? Raspunsul la o astfel de intrebare este foarte simplu: in realitate pot livra oricate poze doriti poate daca ma straduiesc putin as putea livra 2000 de cadre la o singura nunta, dar sunteti siguri ca vreti sa aveti in fotografiile dumneavoastra fiecare inghititura a invitatilor, fiecare floare din restaurant, etc..?

Cred ca numarul corect de fotografii pentru un astfel de eveniment se invarte in jurul a 400 de cadre.

Acum am ajuns la un subiect important: sedinta foto. Ar fi foarte bine sa intrebati daca sedinta foto cu mirii este inclusa in pret sau nu. Daca este inclusa ar fi bine sa va organizati in asa fel incat sa aveti macar o ora pentru aceasta sedinta foto. De asemenea intrebati daca locatia este aleasa de voi sau de fotograf. In mod sigur fotograful va veni cu idei pentru aceasta sedinta foto, dar daca vreti ceva in mod special, nu ezitati sa cereti.

Sunt anume taxe care nu sunt incluse in pretul fotografiilor si aici ma refer in special la taxa care se plateste la primarie si fara de care nu se pot face poze in interior.

marți, 11 august 2009

De ce un fotograf profesionist..(partea 1)

În mod evident evenimentele care se doresc a fi imortalizate sunt evenimente memorabile, de cele mai multe ori unice într-o viaţă de om, dar care trec foarte repede pe lângă noi datorită rolului important pe care îl joacă mirii (de ex.). În această situaţie ar trebui să vă gândiţi cât de important este pentru dumneavoastră să aveti pe cineva care să surprindă in imagini momentele deosebite. Un element important este modul in care sunt surprinse aceste amintiri. Poate că doriţi să aveti cateva poze clasice cu toate rudele in jurul dumneavoastra, dar oare tot evenimentul acesta deosebit se reduce la asta?

Eu personal cred ca cel puţin la fel de important este sa surprinzi ceremonialul pregatirii celor doi miri, emotia in ochii lor si ai parinţilor, nebunia cu care se derulează evenimentele şi atât de multe momente care ne scapă în mod normal. Eu prefer si recomand stilul numit fotojurnalism, deoarece cred ca recompune filmul unui eveniment din perspectiva cuiva detaşat de responsabilitaţile unui astfel de eveniment, dar care este atent la detaliile uimitoare care compun aceasta aventura.

După eveniment toată lumea va vrea sa primească pozele, să le comenteze, sa descopere lucruri pe care nu le-au observat la momentul respectiv.

De asemenea, peste ani, fotografiile vor ramane un moment de bucurie care va însenina chipul acelora care au participat la eveniment.

Daca luam pe rând si derulăm firul unui eveniment avem urmatoarele situaţii:


Etapa

Situatie uzuala

Problema Ridicata

Pregatirea mirilor

Lumina artificiala / insuficienta

Balans de alb incorect, focus problematic

Cununia civila

Aglomeratie / lumina artificiala / viteza mare de desfasurare

Balans de alb incorect / pozitionare – incadrare dificila

Sedinta formala la iesirea din sala

Aglomeratie / dezorganizare / lumina puternica

Pozitionare – incadrare dificila / expunere dificila / umbre puternice / toata lumea vrea sa apara in poze

Sedinta cu mirii

Timp insuficient / lumina puternica / mentalitate („ne facem de ras”)

Locatii insuficient de interesante / necesitatea unui workflow elaborat in avans / pozitii „standard” greu de iesit din starea asta

Cununia religioasa

Lumina slaba / artificiala / obiecte care lucesc / miscare relativ rapida

Balans de alb problematic / incadrare dificila / necesitatea cunoasterii obiceiurilor / blitz cu cap mobil / lentile cu viteza mare de reactie.

Restaurant

Lumina slaba / miscare rapida / aglomeratie

Balans de alb incorect / incadrare dificila / toata lumea vrea sa apara in poze

luni, 10 august 2009

Ce echipament folosesc...

Folosesc aparate digitale din gama profesională de la Canon, deoarece mi se par cele mai potrivite pentru tipul de fotografie pe care il practic.

Echipamentul folosit de un fotograf, în general, este foarte important pentru calitatea imaginii obţinute. Un aparat foto obişnuit nu poate oferi flexibilitatea necesară unui fotograf de eveniment care are de a face, de obicei, cu locaţii prost iluminate, cu evenimente care se petrec într-o fracţiune de secundă, de spaţii aglomerate şi de subiecţi care nu au timp suficient pentu o şedinţa foto profesională.

Aici aparatura poate face diferenţa. Camerele, obiectivele, blitz-urile, etc., toate trebuie sa fie capabile sa facă faţă oricarei situaţii.

De asemenea, pot avea loc o serie de evenimente nefericite: un obiectiv se poate strica, un card poate ceda ... orice este posibil şi este important ca fotograful sa fie pregatit cu echipament de back-up pentru ca evenimentele la care participam de obicei (nuntă, botez, etc) sunt evenimente unice în viaţa participanţilor.

Adrian

joi, 6 august 2009

Locatii fotografie de nunta...

Salut,

Uite o intrebare interesanta: ce locatii considerati demne de luat in seamna atunci cand aveti de fotografiat o nunta? Ce locuri ati recomanda?

Adrian

luni, 3 august 2009

marți, 16 iunie 2009

Teodora si Ovidiu - 13.06.2009

Saptamana trecuta am fost la Ramnicu Valcea la o nunta deosebita. Mai jos sunt cateva poze. O sa adaug mai multe (bineinteles daca sunt de acord mirii) pe www.sensoconsulting.ro

joi, 14 mai 2009

Alte 3 fotografii




Sper sa va placa!
Multumesc!
Adrian

joi, 30 aprilie 2009

Livia si Alex - 24.04.2009






Mai sus sunt cateva poze de sambata, de la o nunta foarte frumoasa la care am fost.

Multumesc!
Adrian