joi, 13 august 2009

De ce un fotograf profesionist..(partea 2)


Dupa cum vedeti sunt destul de multe probleme care apar in cadrul unui astfel de eveniment si din pacate acestea sunt imposibil de adresat cu un aparat obisnuit.

Cum alegeti fotograful, este o intrebare care trebuie sa tina cont de mai multi factori: stilul de fotografie, bugetul acordat, echipamentul principal si cel de back-up, portofoliul prezentat, experienta fotografului, disponibilitatea acestuia si nu in ultimul rand chimia dintre client si fotograf.

Mai sus am tratat stilul de fotografie, echipamentul necesar si problemele ridicate. Eu as recomanda sa faceti cel putin o intalnire cu persoana respectiva si sa incercati sa vedeti o nunta completa si sa urmariti logica evenimentului si impresia pe care o lasa acel portofoliu. Daca impresia este una profesionista, atunci in 99% din cazuri fotograful chiar stie sa isi faca treaba (exceptia o face doar daca va arata poze care nu sunt facute de el). Ar fi foarte bine sa vedeti si camera foto principala. Daca este un DSLR (o camera care isi poate schimba obiectivele in functie de necesitati) atunci ar trebui sa fie ok.

Cea mai importanta este senzatia personala pe care o simtiti cand esti fata in fata cu omul respectiv. Daca nu exista o conexiune intre voi, atunci puteti sa o lasati balta. In mod sigur omul isi va face treaba cu totala detasare, asa cum s-ar duce la serviciu, si rezultatul nu va fi chiar cel mai bun posibil.

Un alt lucru important de intrebat ar fi daca persoana respectiva va veni personal sa faca pozele la nunta sau va trimite un „asistent”. Sunt multi care fac din fotografie un business de volum. Cu cat mai multe nunti cu atat mai bine. Calitatea este lasata pe locul doi.

De asemenea ar fi foarte bine sa intrebati de la inceput cand vine fotograful la eveniment si cand pleaca, daca are nevoie de transport si daca acesta este inclus in pret.

Mai nou am auzit un lucru foarte tare: mirii au platit si luminile suplimentare folosite la biserica respectiv restaurant. Acest lucru mi se pare de neconceput. Tu platesti un om sa faca un serviciu in niste conditii date. Personal consider ca este de datoria fotografului sa se asigure ca poate presta serviciul pentru care a fost platit indiferent de situatiile intalnite.

Din acest motiv (nu vreau sa fiu prins nepregatit) vizitez impreuna cu mirii locatiile si imi aleg echipamentul in asa fel incat sa nu am probleme.

Majoritatea fotografilor ofera un pachet care include pe langa serviciul in sine si servicii aditionale: printuri, albume foto, etc. Aici as zice ca e bine sa nu pierdeti din vedere ca nu este neaparat important numarul de printuri livrate sau de pozitii fotografiate ci calitatea lor.

Am primit tot felul de intrabari de genul: fotograful x mi-a promis ca imi livreaza 800 / 1000 de pozitii, tu de ce nu imi faci atatea? Raspunsul la o astfel de intrebare este foarte simplu: in realitate pot livra oricate poze doriti poate daca ma straduiesc putin as putea livra 2000 de cadre la o singura nunta, dar sunteti siguri ca vreti sa aveti in fotografiile dumneavoastra fiecare inghititura a invitatilor, fiecare floare din restaurant, etc..?

Cred ca numarul corect de fotografii pentru un astfel de eveniment se invarte in jurul a 400 de cadre.

Acum am ajuns la un subiect important: sedinta foto. Ar fi foarte bine sa intrebati daca sedinta foto cu mirii este inclusa in pret sau nu. Daca este inclusa ar fi bine sa va organizati in asa fel incat sa aveti macar o ora pentru aceasta sedinta foto. De asemenea intrebati daca locatia este aleasa de voi sau de fotograf. In mod sigur fotograful va veni cu idei pentru aceasta sedinta foto, dar daca vreti ceva in mod special, nu ezitati sa cereti.

Sunt anume taxe care nu sunt incluse in pretul fotografiilor si aici ma refer in special la taxa care se plateste la primarie si fara de care nu se pot face poze in interior.

Un comentariu:

  1. Da, aveti dreptate, 400 de cadre acopera absolut toata desfasurarea evenimentului, fara o anosta repetare a momentelor cheie. Personal, livrez un numar de 450 de cadre. Initial, mirii cer cat mai multe fotografii, poate pe buna dreptate, insa, pe parcurs, prinsi in valtoarea evenimentelor (ziua nuntii trece cu o viteza uluitoare)isi pierd interesul. Asadar, 400 de cadre este numarul ideal (unii stiu ca ofera 350, e ok si asa).
    Mult succes!

    RăspundețiȘtergere