miercuri, 2 septembrie 2009

Sedinta foto

M-am hotarat sa scriu despre un subiect foarte important din workflow-ul unui fotograf profesionist pe marginea caruia am discutii foarte variate cu viitorii miri, dar si cu Liviu Faur, finul meu si un fotograf de exceptie.

La baza lucrurile stau in felul urmator: mirii au cele mai mari asteptari de la aceasta sedinta foto. Isi doresc, asa cum este si normal, sa obtina cele mai frumoase / creative / profesioniste fotografii de pe parcursul intregului eveniment in cadrul acestei sedinte.

De obicei asa se si intampla, pentru ca atunci fotograful are timp sa isi foloseasca toata creativitatea si experienta.

Sau ce putin asa ar trebui sa se intample....
In mod normal lucrurile se intampla putin altfel. De cele mai multe ori lucrurile se precipita si au loc intarzieri: la cununia civila nasii ajung cateva minute mai tarziu si se grabesc sa se schimbe pentru ca urmeaza cununia religioasa si vor sa apara in cea mai buna ipostaza. Toata lumea vrea sa faca fotografii si sedinta formala se prelungeste destul de mult.

Mireasa si mirele fug sa se schimbe pentru a fi siguri ca ajung la timp la biserica. Emotiile ii napadesc si nu stiu in ce directie sa se mai imparta. Parintii si nasii insista sa nu lase invitatii singuri prea mult timp si asa apare dorinta de a termina cat mai repede cu sedinta foto.

Acest lucru duce bineinteles la pozitii mai putin naturale, la lucruri facute pe graba, etc.

Aici vroiam sa ajung!

Ca lucrurile sa iasa bine, fotograful ar trebui sa stie locatia in care va avea loc sedinta foto din timp. Sa stie daca vor participa si nasii sau nu.

De asemenea este important ca acesta sa aiba pregatite o serie de idei pe care sa le puna in practica la fata locului, dar nu foarte multe pentru a nu formaliza si acest moment la maximum.

Cat timp este necesar? As spune ca o ora este minimul de bun simt. Doua ore ar fi un lucru foarte bun, iar daca am avea la dispozitie 3 ore deja ar fi ideal.

Despre locatie am vorbit intr-un post anterior (il gasiti aici).

Ca si in fotografia de portret, este important ca fotograful sa isi cunoasca subiectii. Sa incerce sa inteleaga ca ce le-ar placea sa faca sau sa vada in fotografii. Este important ca fotografiile tale sa placa celor care le-au comandat. Aici sunt de acord cu Liviu ca fotografia este la fel ca muzica: se poate ca ceea ce cineva considera a fi un hit, altcineva sa considere ca este o mare porcarie, asa ca este foarte important sa intelegi cui te adresezi.

La o analiza atenta este destul de simplu de explicat de ce fotografii foarte scumpi fac fotografii foarte bune in timpul sedintelor foto: cu cat dai mai multi bani pe un serviciu sau pe un produs, ai tendinta sa ii acorzi mai multa atentie si timp. In mod cert fotografii foarte scumpi sunt si foarte buni si au cel mai performant echipament, dar si ingredientul enuntat mai sus face o foarte mare diferenta.

Daca nu va permiteti un fotograf foarte scump care va cere cateva mii de euro pe un astfel de eveniment, atunci acordati mai multa atentia acestor mici detalii pentru ca va poate ajuta sa obtineti un rezultat extraordinar.

Multumesc!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu