marți, 11 august 2009

De ce un fotograf profesionist..(partea 1)

În mod evident evenimentele care se doresc a fi imortalizate sunt evenimente memorabile, de cele mai multe ori unice într-o viaţă de om, dar care trec foarte repede pe lângă noi datorită rolului important pe care îl joacă mirii (de ex.). În această situaţie ar trebui să vă gândiţi cât de important este pentru dumneavoastră să aveti pe cineva care să surprindă in imagini momentele deosebite. Un element important este modul in care sunt surprinse aceste amintiri. Poate că doriţi să aveti cateva poze clasice cu toate rudele in jurul dumneavoastra, dar oare tot evenimentul acesta deosebit se reduce la asta?

Eu personal cred ca cel puţin la fel de important este sa surprinzi ceremonialul pregatirii celor doi miri, emotia in ochii lor si ai parinţilor, nebunia cu care se derulează evenimentele şi atât de multe momente care ne scapă în mod normal. Eu prefer si recomand stilul numit fotojurnalism, deoarece cred ca recompune filmul unui eveniment din perspectiva cuiva detaşat de responsabilitaţile unui astfel de eveniment, dar care este atent la detaliile uimitoare care compun aceasta aventura.

După eveniment toată lumea va vrea sa primească pozele, să le comenteze, sa descopere lucruri pe care nu le-au observat la momentul respectiv.

De asemenea, peste ani, fotografiile vor ramane un moment de bucurie care va însenina chipul acelora care au participat la eveniment.

Daca luam pe rând si derulăm firul unui eveniment avem urmatoarele situaţii:


Etapa

Situatie uzuala

Problema Ridicata

Pregatirea mirilor

Lumina artificiala / insuficienta

Balans de alb incorect, focus problematic

Cununia civila

Aglomeratie / lumina artificiala / viteza mare de desfasurare

Balans de alb incorect / pozitionare – incadrare dificila

Sedinta formala la iesirea din sala

Aglomeratie / dezorganizare / lumina puternica

Pozitionare – incadrare dificila / expunere dificila / umbre puternice / toata lumea vrea sa apara in poze

Sedinta cu mirii

Timp insuficient / lumina puternica / mentalitate („ne facem de ras”)

Locatii insuficient de interesante / necesitatea unui workflow elaborat in avans / pozitii „standard” greu de iesit din starea asta

Cununia religioasa

Lumina slaba / artificiala / obiecte care lucesc / miscare relativ rapida

Balans de alb problematic / incadrare dificila / necesitatea cunoasterii obiceiurilor / blitz cu cap mobil / lentile cu viteza mare de reactie.

Restaurant

Lumina slaba / miscare rapida / aglomeratie

Balans de alb incorect / incadrare dificila / toata lumea vrea sa apara in poze

2 comentarii:

  1. Va felicit, problemele subliniate exprima exact situatiile intalnite!

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu personal as alege un fotograf profesionist mai ales datorita experientei lui in a fotografia evenimente.
    Ca sa fiu mai explicit, am sa dau un exemplu. La cununia civila va aparea momentul in care sotul (denumit haios cetatean de ofiterul starii civile) isi va saruta sotia. Cum invitatii care fac poze sunt situati in lateralul mirilor (o pozitie favorabila pana atunci) vor suprinde acest moment (sarutul) in fotografie urmatoarele: o ceafa + spate a mirelui sau a miresei, o ureche a mirelui si a miresei, eventual privirile extaziate a invitatiilor din spate. Bineinteles momentul cel mai intens, si anume privirile mirilor (deosebit de graitoare) imediat dupa acest moment, se vor pierde in neant. Un fotograf profesionist va face doi pasi in lateral, va incadra corect, va trage "rafale" si va surprinde curat si puternic acest moment.
    Dar pana la urma chiar si invitatii mai fac cate o poza buna. Oare merita sa-mi asum riscul?

    RăspundețiȘtergere