joi, 20 august 2009
joi, 13 august 2009
De ce un fotograf profesionist..(partea 2)
Cum alegeti fotograful, este o intrebare care trebuie sa tina cont de mai multi factori: stilul de fotografie, bugetul acordat, echipamentul principal si cel de back-up, portofoliul prezentat, experienta fotografului, disponibilitatea acestuia si nu in ultimul rand chimia dintre client si fotograf.
Mai sus am tratat stilul de fotografie, echipamentul necesar si problemele ridicate. Eu as recomanda sa faceti cel putin o intalnire cu persoana respectiva si sa incercati sa vedeti o nunta completa si sa urmariti logica evenimentului si impresia pe care o lasa acel portofoliu. Daca impresia este una profesionista, atunci in 99% din cazuri fotograful chiar stie sa isi faca treaba (exceptia o face doar daca va arata poze care nu sunt facute de el). Ar fi foarte bine sa vedeti si camera foto principala. Daca este un DSLR (o camera care isi poate schimba obiectivele in functie de necesitati) atunci ar trebui sa fie ok.
Cea mai importanta este senzatia personala pe care o simtiti cand esti fata in fata cu omul respectiv. Daca nu exista o conexiune intre voi, atunci puteti sa o lasati balta. In mod sigur omul isi va face treaba cu totala detasare, asa cum s-ar duce la serviciu, si rezultatul nu va fi chiar cel mai bun posibil.
Un alt lucru important de intrebat ar fi daca persoana respectiva va veni personal sa faca pozele la nunta sau va trimite un „asistent”. Sunt multi care fac din fotografie un business de volum. Cu cat mai multe nunti cu atat mai bine. Calitatea este lasata pe locul doi.
De asemenea ar fi foarte bine sa intrebati de la inceput cand vine fotograful la eveniment si cand pleaca, daca are nevoie de transport si daca acesta este inclus in pret.
Mai nou am auzit un lucru foarte tare: mirii au platit si luminile suplimentare folosite la biserica respectiv restaurant. Acest lucru mi se pare de neconceput. Tu platesti un om sa faca un serviciu in niste conditii date. Personal consider ca este de datoria fotografului sa se asigure ca poate presta serviciul pentru care a fost platit indiferent de situatiile intalnite.
Din acest motiv (nu vreau sa fiu prins nepregatit) vizitez impreuna cu mirii locatiile si imi aleg echipamentul in asa fel incat sa nu am probleme.
Majoritatea fotografilor ofera un pachet care include pe langa serviciul in sine si servicii aditionale: printuri, albume foto, etc. Aici as zice ca e bine sa nu pierdeti din vedere ca nu este neaparat important numarul de printuri livrate sau de pozitii fotografiate ci calitatea lor.
Am primit tot felul de intrabari de genul: fotograful x mi-a promis ca imi livreaza 800 / 1000 de pozitii, tu de ce nu imi faci atatea? Raspunsul la o astfel de intrebare este foarte simplu: in realitate pot livra oricate poze doriti poate daca ma straduiesc putin as putea livra 2000 de cadre la o singura nunta, dar sunteti siguri ca vreti sa aveti in fotografiile dumneavoastra fiecare inghititura a invitatilor, fiecare floare din restaurant, etc..?
Cred ca numarul corect de fotografii pentru un astfel de eveniment se invarte in jurul a 400 de cadre.
Acum am ajuns la un subiect important: sedinta foto. Ar fi foarte bine sa intrebati daca sedinta foto cu mirii este inclusa in pret sau nu. Daca este inclusa ar fi bine sa va organizati in asa fel incat sa aveti macar o ora pentru aceasta sedinta foto. De asemenea intrebati daca locatia este aleasa de voi sau de fotograf. In mod sigur fotograful va veni cu idei pentru aceasta sedinta foto, dar daca vreti ceva in mod special, nu ezitati sa cereti.
Sunt anume taxe care nu sunt incluse in pretul fotografiilor si aici ma refer in special la taxa care se plateste la primarie si fara de care nu se pot face poze in interior.
marți, 11 august 2009
De ce un fotograf profesionist..(partea 1)
În mod evident evenimentele care se doresc a fi imortalizate sunt evenimente memorabile, de cele mai multe ori unice într-o viaţă de om, dar care trec foarte repede pe lângă noi datorită rolului important pe care îl joacă mirii (de ex.). În această situaţie ar trebui să vă gândiţi cât de important este pentru dumneavoastră să aveti pe cineva care să surprindă in imagini momentele deosebite. Un element important este modul in care sunt surprinse aceste amintiri. Poate că doriţi să aveti cateva poze clasice cu toate rudele in jurul dumneavoastra, dar oare tot evenimentul acesta deosebit se reduce la asta?
Eu personal cred ca cel puţin la fel de important este sa surprinzi ceremonialul pregatirii celor doi miri, emotia in ochii lor si ai parinţilor, nebunia cu care se derulează evenimentele şi atât de multe momente care ne scapă în mod normal. Eu prefer si recomand stilul numit fotojurnalism, deoarece cred ca recompune filmul unui eveniment din perspectiva cuiva detaşat de responsabilitaţile unui astfel de eveniment, dar care este atent la detaliile uimitoare care compun aceasta aventura.
După eveniment toată lumea va vrea sa primească pozele, să le comenteze, sa descopere lucruri pe care nu le-au observat la momentul respectiv.
De asemenea, peste ani, fotografiile vor ramane un moment de bucurie care va însenina chipul acelora care au participat la eveniment.
Daca luam pe rând si derulăm firul unui eveniment avem urmatoarele situaţii:
Etapa | Situatie uzuala | Problema Ridicata |
Pregatirea mirilor | Lumina artificiala / insuficienta | Balans de alb incorect, focus problematic |
Cununia civila | Aglomeratie / lumina artificiala / viteza mare de desfasurare | Balans de alb incorect / pozitionare – incadrare dificila |
Sedinta formala la iesirea din sala | Aglomeratie / dezorganizare / lumina puternica | Pozitionare – incadrare dificila / expunere dificila / umbre puternice / toata lumea vrea sa apara in poze |
Sedinta cu mirii | Timp insuficient / lumina puternica / mentalitate („ne facem de ras”) | Locatii insuficient de interesante / necesitatea unui workflow elaborat in avans / pozitii „standard” greu de iesit din starea asta |
Cununia religioasa | Lumina slaba / artificiala / obiecte care lucesc / miscare relativ rapida | Balans de alb problematic / incadrare dificila / necesitatea cunoasterii obiceiurilor / blitz cu cap mobil / lentile cu viteza mare de reactie. |
Restaurant | Lumina slaba / miscare rapida / aglomeratie | Balans de alb incorect / incadrare dificila / toata lumea vrea sa apara in poze |
luni, 10 august 2009
Ce echipament folosesc...
Folosesc aparate digitale din gama profesională de la Canon, deoarece mi se par cele mai potrivite pentru tipul de fotografie pe care il practic.
Echipamentul folosit de un fotograf, în general, este foarte important pentru calitatea imaginii obţinute. Un aparat foto obişnuit nu poate oferi flexibilitatea necesară unui fotograf de eveniment care are de a face, de obicei, cu locaţii prost iluminate, cu evenimente care se petrec într-o fracţiune de secundă, de spaţii aglomerate şi de subiecţi care nu au timp suficient pentu o şedinţa foto profesională.
Aici aparatura poate face diferenţa. Camerele, obiectivele, blitz-urile, etc., toate trebuie sa fie capabile sa facă faţă oricarei situaţii.
De asemenea, pot avea loc o serie de evenimente nefericite: un obiectiv se poate strica, un card poate ceda ... orice este posibil şi este important ca fotograful sa fie pregatit cu echipament de back-up pentru ca evenimentele la care participam de obicei (nuntă, botez, etc) sunt evenimente unice în viaţa participanţilor.
Adrian